Her Bırakma Girişimi İleriye Doğru Bir Adımdır
Siz veya sevdiğiniz biri bu ülkede sigara içenler arasındaysanız ve sigarayı ilk kez veya yeni bir girişimde daha bulunarak sigarayı bırakmak istiyorsanız, pes etmeyin ve yalnız olmadığınızı bilin. .
Sigara içmek, önlenebilir ölüm ve hastalıkların önde gelen nedeni olmayı sürdürüyor. Tütün kullanımının sağlık üzerindeki olumsuz etkileri hakkında bilgi sahibi olmak, sigarayı bırakma yolunda yardımcı olabilirken, sigarayı bırakmak konusunda dikkatli olmak da önemlidir. Sigara içen birçok kişinin ilk denemede tamamen bırakamadığının, başarılı olmak için birkaç kez denemeye ihtiyaç duyduğunun bilincinde olmalısınız.
Sağlıklarına zararlı olduğunu bildikleri halde insanları sigara içmeye iten şey nedir? Nikotin, tütün ürünlerinde bulunan yüksek düzeyde bağımlılık yapıcı bir maddedir. Sigaralar, nikotini beyne hızlı bir şekilde iletmek üzere tasarlanmıştır ve insanların sigarayı bırakmak istediklerinde bile tütün kullanmaya devam etmelerinin ana nedeni budur.
2015 yılında Amerika Birleşik Devletleri’ndeki yetişkin sigara içenlerin yaklaşık yüzde 70’i sigarayı bırakmak istediklerini söyledi. 2018’de yetişkin sigara içenlerin yaklaşık yüzde 55’i geçen yıl sigarayı bırakma girişiminde bulundu, ancak yalnızca yüzde 8’i sigarayı 6-12 ay bırakmayı başardı.
Tamamen bırakmak için birkaç girişimde bulunmak gerekebilir ancak küçük başarıların bile kazanç olduğunu unutmayın. Örneğin, bir dahaki sefere sigarayı bırakmayı denediğinizde, son sefere göre sigarasız daha uzun süre dayanabildiğinizi görebilirsiniz; Veya egzersizin sigara iştahınızı gidermeye yardımcı olduğunu keşfedebilirsiniz. Her bırakma girişiminde bulunduğunuzda, uygulamak için yeni teknikler öğrenirsiniz ve kendinize “eski sigara içicisi” diyebilmeye bir adım daha yaklaşırsınız.
Sigarayı Bıraktıktan Sonraki İlk Birkaç Gün
Durumunuza en uygun sigarayı nasıl bırakacağınız konusunda tavsiyelerde bulunabileceğinden, sigarayı bırakma planınız hakkında doktorunuzla konuşmak iyi bir fikirdir. Ancak sigarayı bıraktıktan sonraki ilk birkaç günde aklınızda bulundurmanız gereken birkaç şey var.
Sigarayı ilk bıraktığınızda, nikotinin vücudunuzdan çıkması nedeniyle bir miktar rahatsızlık hissedebilirsiniz. Yaşayabileceğiniz semptomların farkında olmak, ne bekleyeceğinizi bilmenize ve bunlarla başa çıkmanın yollarını planlamanıza yardımcı olacaktır. Sigarayı bıraktıktan sonra geçici depresyon yaşayabilirsiniz; bozulmuş uyku düzeni, sinirlilik, endişe, konsantrasyon zorluğu, iştah artışı. Rahatsız edici olsa da bu belirtiler yalnızca birkaç hafta sürecektir.
Sigarayı bırakma yolculuğunuza başladığınızda bilmeniz gereken bir diğer şey de, sigara içen birçok kişinin kahve içmek, arkadaşlarla dışarı çıkmak veya özellikle stresli olaylar gibi belirli yerlerin, durumların ve davranışların sigara içme isteği uyandırabileceğidir. Bu durumları fark etmek ve sigara içme isteğinizi başka yöne çekmek için bir plan yapmak, tamamen sigarasız bir hayat yaşama yolunda size yardımcı olabilir.
Vazgeçmek mümkündür. Her bırakma girişimi boşuna değildir; daha ziyade, tamamen bırakma pratiği olarak düşünülebilir. Her denemede, kendiniz hakkında daha fazla şey öğrenirsiniz; buna, sigara iştahınızı bastırmanıza yardımcı olmak için hangi tekniklerin sizin için işe yaradığı da dahildir. Bu denemelerin her biri sizi sigarayı sonsuza dek bırakmaya daha da yaklaştırır.