Çok Fazla Protein
Protein sağlıklı beslenmenin olmazsa olmazıdır. Ancak böbrekleriniz normal çalışmıyorsa, çok fazla yemek onları aşırı yorabilir. Doktorunuza danışın. Farklı protein türlerinden küçük porsiyonlar yemeniz gerekebilir. Yumurta, balık, fasulye ve kuruyemişlerin hepsi iyi kaynaklardır.
Tuz
Bazı insanlarda çok fazla tuz kan basıncını yükseltebilir ve böbrek hasarını hızlandırabilir. Ayrıca mide bulantısına, şiddetli ağrıya, işeme sorunlarına, böbrek taşlarına da yol açabilir.
Sigara içmek
Sadece yüksek tansiyonu ve tip 2 diyabeti (böbrek hastalığının başlıca iki nedeni) kötüleştirmekle kalmaz, aynı zamanda bunları tedavi etmek için kullanılan ilaçlara da müdahale edebilir. Ayrıca böbreklere giden kan akışını yavaşlatır ve halihazırda böbrek hastalığı olan kişilerde böbrek sorunlarına neden olabilir.
Alkol
Ağır kronik içiciler kronik böbrek hastalığı riskini artırabilir. Tek bir aşırı içki seansı (2 saatten kısa sürede dört veya beşten fazla içki) nadiren akut böbrek hasarına yol açar ve bu meydana geldiğinde insanların genellikle diyalize ihtiyacı olmaz.
Gazlı İçecekler
Günde iki veya daha fazla diyet gazlı içecek içerseniz böbrek hastalığına yakalanma olasılığınız daha yüksek olabilir. Bir çalışmada, diyet soda içen kadınların böbrekleri, diğer kadınlara kıyasla 20 yıl sonra %30 daha az iyi çalışıyordu. Meyve suyu ve soda gibi şekerle tatlandırılmış içecekler de daha yüksek böbrek hastalığı vakasıyla ilişkilidir.
Dehidrasyon
Böbreklerinizin düzgün çalışması için suya ihtiyacı vardır. Yeterince almamak (özellikle bu sık sık oluyorsa) böbrek hasarına neden olabilir. İhtiyacınız olanı içip içmediğinizi nasıl anlarsınız? Çişiniz açık sarı renkte olmalıdır.
Ağrı Kesiciler
Büyük miktarlarda ve düzenli olarak alındığında, reçetesiz satılan ağrı kesici ilaçlar (asetaminofen, aspirin, naproksen ve ibuprofen) veya reçeteli NSAID Celebrex (celecoxib) böbreklerinize zarar verebilir. Ne kullandığınız ve başka bir seçeneğe ihtiyacınız olup olmadığını görmek için doktorunuzla konuşun.
Uyuşturucular
Kokain, eroin veya metamfetamin kullanımı (birçok nedenden dolayı iyi bir fikir değildir) böbrek hasarına farklı şekillerde neden olabilir. Bu ilaçların bazıları böbrek hastalığının önde gelen nedenlerinden biri olan yüksek tansiyona da yol açabilir.
Aşırı Antrenman
Çok uzun süre çok fazla egzersiz yapmak, hasar görmüş kas dokusunun çok hızlı parçalandığı bir durum olan rabdomiyolize neden olabilir. Bu, böbreklerinize zarar verebilecek ve onların iflas etmesine neden olabilecek maddelerin kanınıza karışmasına neden olur. Aşırıya kaçmayın. Antrenmanlarınızı kademeli olarak geliştirin; aniden daha yoğun hale getirmeyin. Mümkünse yüksek ısı ve nemde çalışmaktan kaçının. Kas ağrınız ve koyu renkli idrarınız varsa doktorunuza görünün.
Vücut Geliştirme Steroidleri
Bazı insanlar aşırı kaslara sahip olmak için anabolik steroidler (erkeklik hormonu testosteron gibi çalışan ilaçlar) alırlar. Ancak böbreklerinizin kanınızı filtreleyen kısımlarında yara izine neden olabilirler. Bu, vücudunuzun bazı bölümlerinin şişmesine neden olabilir, kanınızdaki proteini kaybetmenize ve yüksek kolesterole neden olabilir.
Mide İlaçları
Proton pompa inhibitörleri (PPI) adı verilen ve mide asidini azaltan ilaçlar, uzun süre kullanıldığında böbrek hasarına neden olabilir. Bazı çalışmalar, çok sayıda PPI almanın aynı zamanda uzun süreli böbrek hastalığına yakalanma olasılığını da artırabileceğini öne sürüyor. Eğer endişeleniyorsanız doktorunuza H2 bloker gibi başka bir mide ekşimesi ilacının sizin için daha iyi olup olmayacağını sorun.
Boğaz Enfeksiyonu
Bu enfeksiyona sahip olduğunuzda vücudunuz onunla savaşmak için antikor adı verilen proteinler üretir. Fazla olanlar böbreklerinizin filtreleyen kısımlarına yerleşip iltihaplanmalarına neden olabilir. Genellikle uzun sürmez ancak bazı kişilerde böbrek hasarı kalıcı olabilir. Boğazınızın streptokok hastalığına yakalandığını düşünüyorsanız mümkün olan en kısa sürede doktorunuza görünün.