Araştırmalar, günde 12 saatten fazla hareketsiz kalmanın, günde 20 dakika orta ila şiddetli fiziksel aktivite yapan kişilere oranla %38 daha yüksek erken ölüm riskiyle bağlantılı olduğunu gösterdi.
Kalbinize Zararlı
Bilim insanları bir şeylerin ters gittiğini ilk olarak iki benzer grubu karşılaştıran bir çalışmada fark etti: günün büyük bölümünde oturan toplu taşıma sürücüleri ve oturmayan kondüktörler veya güvenlik görevlileri. Diyetleri ve yaşam tarzları birbirine çok benzese de, oturanların kalp hastalığına yakalanma olasılığı ayakta duranlara göre yaklaşık iki kat daha fazlaydı.
Demans Olasılığı Yükselir
Çok fazla oturursanız beyniniz demans hastasının beynine benzeyebilir. Oturmak aynı zamanda bu durumda rol oynayan kalp hastalığı, diyabet, felç, yüksek tansiyon ve yüksek kolesterol riskinizi de artırır. Gün boyunca hareket etmek, tüm bu sağlık sorunlarına yakalanma riskinizi azaltmak için egzersiz yapmaktan bile daha fazla yardımcı olabilir.
Egzersizleri Geri Alır
Çok fazla oturmanın etkilerine egzersizle karşı koymak zordur. Haftada 7 saat (önerilen 2-3 saatten çok daha fazla) egzersiz yapsanız bile, 7 saat hiç kıpırdamadan oturmanın etkilerini bir kerede tersine çeviremezsiniz. Günün geri kalanını kanepede oturarak spor salonundaki tüm bu zorlu işleri bir kenara atmayın. Hareket etmeye devam edin
Diyabet Olasılığınız Artar
Evet, eğer bütün gün oturursanız sizde de diyabete sahip olma ihtimaliniz daha yükselir. Ve bu sadece daha az kalori yaktığınız için değil. Nedeni belli değil ama doktorlar oturmanın vücudunuzun enerji için şeker ve karbonhidrat yakmasına yardımcı olan hormon olan insüline tepki verme şeklini değiştirebileceğini düşünüyor.
Kilo Alırsınız
Hareketsiz çok televizyon izlemek? İnternette saatlerce gezinmek mi istiyorsunuz? Aşırı kilolu veya obez olma olasılığınız daha yüksektir. Her gün egzersiz yaparsanız bu iyidir, ancak ekranda çok fazla vakit geçirmeniz sonucunda aldığınız ekstra kiloda büyük bir etki yaratmayacaktır.
Kaygınız Artabilir
Sık sık tek başınıza olabilirsiniz ve ekran tabanlı bir etkinlikle meşgul olabilirsiniz. Eğer bu uykunuzu bölüyorsa daha da kaygılanabilirsiniz. Ayrıca, çok fazla yalnız kalmak arkadaşlarınızdan ve sevdiklerinizden uzaklaşmanıza neden olabilir ve bu da sosyal kaygıyla bağlantılıdır. Bilim insanları hala kesin nedeni bulmaya çalışıyor.
Sırtınızı Zedeler
Oturma pozisyonu sırt kaslarınıza, boynunuza ve omurganıza büyük bir yük bindirir. Eğer kambur durursanız daha da kötü olur. Ergonomik bir sandalye arayın; bu, doğru yükseklikte olacağı ve sırtınızı doğru noktalarda destekleyeceği anlamına gelir. Ancak unutmayın: Ne kadar rahat olursanız olun, sırtınız yine de uzun bir oturma seansından hoşlanmayacaktır. Omurganızı hizada tutmak için her yarım saatte bir kalkın ve bir veya iki dakika hareket edin.
Varisli Damarlara Yol Açar
Çok uzun süre oturursanız bacaklarınızda kan birikebilir. Bu damarlarınızda ilave baskı oluşturur. Doktorların varisli damarlar dediği şişebilir, bükülebilir damarlar oluşur. Ayrıca yakınlarda örümcek damarlarını ve kırık kan damarı demetlerini de görebilirsiniz. Genellikle ciddi değildirler ancak ağrıyabilirler. İhtiyacınız olursa doktorunuz size tedavi seçenekleri hakkında bilgi verebilir.
Hareket Ettirmezseniz Kaybedebilirsiniz
Aktif olmayan yaşlı yetişkinlerin osteoporoza (zayıf kemikler) yakalanma olasılığı daha yüksek olabilir ve banyo yapmak veya tuvaleti kullanmak gibi günlük yaşamın temel görevlerini yavaş yavaş yerine getiremez hale gelebilir. Orta düzeyde egzersiz bunu engellemese de, altın yıllarınızda hareketli kalmak için dışarı çıkıp bir maraton koşmanıza veya çiftçilik yapmanıza gerek yok. Kendinizi saatlerce kanepede tutmayın.
Kanser Riskiniz Artabilir
Kolon, endometriyal veya akciğer kanserine yakalanma olasılığınız daha yüksek olabilir. Ne kadar çok oturursanız, oranlar o kadar yüksek olur. Yaşlı kadınların meme kanserine yakalanma olasılığı daha yüksektir. Süper aktifseniz bu değişmez. Önemli olan ne kadar oturduğunuzdur.
Neler Yapmalı?
Gününüze daha fazla hareket katın: Her yarım saatte bir ayağa kalkın ve esneyin. Ayak parmaklarınıza dokunun. Ofiste bir gezintiye çıkın. Bilgisayarınızı göz hizanıza almak için bir kutunun üstüne yerleştirin. Bütün bunlar kesintisiz oturmanın olumsuz etkilerini durdurmanıza ve sağlığa giden yolda kalmanıza yardımcı olabilir.