Çok uzun süren kaygı/endişe vücudunuzu olmsuz yönde etkiler.
Hızlı Kalp Atışı
Yüksek bir ses gibi bir şey sizi aniden korkuttuğunda, kalbinizin daha hızlı ve daha sert atmasını sağlayan stres hormonlarını (adrenalin, noradrenalin, kortizol) tetikler. Düzensiz attığını hissedebilirsiniz (kalp çarpıntısı). Zamanla, eğer çok fazla olursa, yüksek tansiyona, kalp hastalığına, sertleşmiş arterlere, yüksek kolesterole, felç ve kalp krizine yakalanma olasılığınız artar.
Hızlı Nefes Alma
Hızla çarpan bir kalbin yanı sıra, korktuğunuzda veya endişelendiğinizde ya da yeterince hava alamadığınız hissine kapıldığınızda daha hızlı nefes almaya başlayabilirsiniz. Bazı insanlar o kadar hızlı nefes alır ki sersemler veya bayılırlar. Astım, akciğer hastalığı, kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) ve diğer rahatsızlıklar nedeniyle halihazırda solunum problemleriniz varsa, durum ciddi olabilir.
Savaş ya da Kaç Müdahalesi
Korkutucu bir şeye tepki verdiğinizde aldığınız bir dizi semptomdur. Korkunuz, beyninize, omuriliğinize ve sinirlerinize sinyaller gönderen bazı hormonların salınmasını tetikler. İki seçenekten biriyle tehdide karşı hazırlıklı olmak için kollarınıza ve bacaklarınıza kan ve yakıt (glikoz) akar: savaşmak ya da kaçmak. Nabzınız ve nefesiniz hızlanır. Ayrıca terli ve titrek olabilirsiniz.
Gergin Kaslar
Kaygılı olduğunuzda vücudunuz kendini korumaya hazırlanır. Gerçekten şaşırırsanız kaslarınız bir anda gerilir. Genellikle stres geçtikten sonra rahatlarlar, ancak eğer bu çok sık oluyorsa veya sürekli endişeli hissediyorsanız gergin omuz ve boyun kaslarınız migren de dahil olmak üzere baş ağrılarına yol açabilir. Derin nefes alma ve yoga gibi rahatlama teknikleri yardımcı olabilir.
Yüksek Kan Şekeri
Stres hormonları, korktuğunuzda veya endişe duyduğunuzda size bir anlık yakıtın patlamasını sağlayabilir. Tehlikeden kaçmanız veya onunla savaşmanız gerekiyorsa faydalıdır. Normalde vücudunuz fazla şekeri toplar ve depolar. Ancak yüksek veya sürekli kaygı, kan şekerinizi çok uzun süre çok yüksek tutabilir. Bu, diyabetin yanı sıra kalp hastalığı, felç ve böbrek hastalığına da yol açabilir.
Uyku Sorunları
“Elektrik faturasını ödedim mi?” “Köpeği beslemeyi mi unuttum?” gibi endişeler sizi geceleri uyanık tutabilir. Yetersiz uyku, özellikle ertesi gün çalışmanız gerekiyorsa kaygıyı daha da artırabilir. Yapılacaklar listesi, çözülmesi gereken sorunları parçalara ayırarak kaygıyı azaltabilir. İyi uyku alışkanlıkları da yardımcı olabilir. Düzenli uyku ve uyanma saatlerine sahip olmaya çalışın. Karanlık ve serin bir yatak odasında yatın. Ayrıca yatma zamanını kolaylaştırmak için geceleri kademeli olarak yavaşlayın.
Mikroplarla Mücadelede Sorunlar
Endişelendiğinizde vücudunuz enfeksiyonları o kadar iyi yenemeyebilir. Sizi kızdıran veya üzen bir şeyi düşünmek bile, bağışıklık sisteminizin tepkisini (vücudun mikroplara karşı savunması) 30 dakika gibi kısa bir sürede azaltabilir. Günler, aylar veya yıllar boyunca süren kaygı, bağışıklık sistemine daha da büyük zarar verebilir ve grip, uçuk, zona ve diğer virüslerle savaşmanızı zorlaştırabilir.
Mide Rahatsızlığı
Stres ve kaygı, karnınızda düğüm varmış gibi hissetmenize neden olabilir. Bazı insanlar mide bulantısı hisseder ve hatta kusarlar. Bu her zaman oluyorsa, irritabl bağırsak sendromu (IBS) gibi sindirim sorunları veya mide zarınızda ülser adı verilen yaralar gelişebilir. Ciddi karın ağrınız varsa veya kaygılı olduğunuzda kusarsanız doktorunuzla konuşun.
Bağırsak Sorunları
Anksiyete kabızlığa neden olabilir. Endişeli olmak, kakanızı kontrol eden kasları kullanma şeklinizi değiştiriyor olabilir. Ayrıca vücudunuzun belirli besin maddelerini emme şeklini değiştirdiği için ishale de neden olabilir. Zaten IBS’niz veya başka bir sindirim sorununuz varsa bağırsaklarınız strese karşı özellikle hassas olabilir. Doktorunuz hayatınızdaki kaygı tetikleyicilerini yönetmenize yardımcı olabilir.
Kilo Almak
Sorunun bir kısmı kaygının bazen daha fazla yemenize neden olabilmesidir. Ayrıca sizi bol yağlı ve şekerli, kalorisi daha fazla olan yiyeceklere yöneltebilir. Bu yiyecekler kaygı belirtilerini iyileştirdikleri için “işe yarıyor” gibi görünüyor, bu da onları daha da çok istemenize neden oluyor. Zamanla çok fazla kaygı vücudunuzun stres tepkisini bozabilir ve istenmeyen kilolar almanıza neden olabilir.
Erkek Cinsel Sorunları
İlk başta stres, testosteron hormonunu üreten savaş ya da kaç sisteminizi tetikleyebilir. Bu kendinizi daha neşeli hissetmenize neden olabilir. Ancak başka bir stres hormonu olan kortizol tam tersi etki yaratabilir. Uzun vadede endişe aslında testosteronu azaltabilir, sperminizi değiştirebilir veya azaltabilir ve seks yapmak istediğinizde vücudunuzun normal tepkisini yavaşlatabilir veya durdurabilir.
Kadın Cinsel Sorunları
Endişe sizi yorabilir ve dikkatinizi dağıtabilir, dolayısıyla seksle daha az ilgilenirsiniz. Kortizol stres hormonu da arzuyu azaltabilir. Yüksek düzeyde stres adet döngünüzü etkileyebilir. Adet gecikmesine veya düzensiz adet dönemlerine neden olabilir veya bu adetlerin daha uzun veya daha acı verici olmasına neden olabilir. Bazen adet öncesi sendromu (PMS) olarak adlandırılan adet döneminizden önceki hafta krampları, şişkinliği ve ruh hali değişimlerini kötüleştirebilir. Kaygı aynı zamanda hamile kalmayı da zorlaştırabilir.